Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat je telefoonnummer achter, en ik bel je terug.

Mediation bij scheiding

Wanneer je hebt besloten om van jouw partner te scheiden, dan kan er veel op je afkomen. Mediation kan hierbij helpen om samen te komen tot een bevredigende oplossing.

Er kunnen veel vragen op je afkomen, bijvoorbeeld:

  • Wie gaat er voor de kinderen zorgen?
  • Is het mogelijk om in het huis te blijven wonen?
  • Bestaat er recht op alimentatie?
  • Wat gebeurt er met de opgebouwde pensioenen?
  • Wat kost een echtscheiding?

Vrijwel alle echtscheidingen gaan gepaard met verdriet en teleurstelling maar soms ook met woede. Juist wanneer er verschillende  emoties kunnen loskomen, is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Als gevolg van de scheiding zal er voor jullie en eventueel de kinderen veel gaan veranderen. Heldere afspraken brengen rust om het nieuwe leven weer op te bouwen.

Ouderdomspensioen

Een echtscheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen van betrokkenen. Het wettelijk uitgangspunt bij scheiding is dat het opgebouwde ouderdomspensioen gedeeld wordt. Beide partners hebben dus recht op de helft van elkaars pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Bij huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden kan daar echter van worden afgeweken.

Ouderschapsplan

Wanneer partners met kinderen besluiten te scheiden, zijn zij verplicht een ouderschapsplan op te stellen voor de kinderen. Van belang is dat daarin onder meer de zorgverdeling, het gezag en de hoofdverblijfplaats van de kinderen worden geregeld. Daarnaast dienen de ouders ook een afspraak te maken over de verdeling van de kosten van de kinderen. Beide ouders hebben immers een onderhoudsplicht voor hun kinderen. Hoe die verdeling eruit moet zien is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de behoefte en draagkracht van de ouders.

Hoe kan mediation helpen bij een scheiding?

Een scheiding gaat meestal gepaard met emoties en onbegrip en een rechterlijke procedure brengt dan veelal extra spanningen met zich mee omdat beide partijen zich op uiterste standpunten stellen. Bij mediation richten we ons vooral op herstel van de communicatie tussen partijen en vervolgens op de belangen van partijen. Doorgaans  wordt er dan een oplossing gevonden waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. Het grote voordeel van mediation ten opzichte van een rechterlijke procedure is dat mediation sneller wordt  afgerond en met minder kosten. Kortom: een win-winsituatie.

Met mediation heb je invloed op de oplossing van het conflict

Scheiden: een advocaat of mediatior?

Wanneer jullie op een harmonieuze manier uit elkaar willen gaan, is het aan te raden om te kiezen voor een mediator. Een mediator is een onpartijdige bemiddelaar die faciliteert in gesprekken tussen jullie beiden en helpt bij het regelen van de zaken. De mediator biedt juridisch advies en ondersteunt jullie bij communicatie en het regelen van de beëindiging van jullie relatie. De echtscheidingsmediator staat klaar voor jullie allebei en kiest dus geen partij. 

Hiervoor is het wel belangrijk dat beide partijen mee willen werken aan een oplossing. De ene partij kan de andere partij niet verplichten om mediation op het conflict toe te passen. 

 


Vrijblijvend kennismaken?
✔ Vrijblijvend en kosteloos
✔ Duidelijkheid over wat kan
✔ In de buurt en op korte termijn

Kennismakingsgesprek inplannen? Overleggen over je situatie?

Ik help je graag! Vul het contactformulier in via onderstaande link, dan neem ik contact met je op. Liever even bellen? Dat kan ook: 06 20499659 

Kennismakingsgesprek

Meer diensten

Meer informatie

Frits Grijpstra heeft diverse bezoeklocaties in Lemmer. Een afspraak kan desgewenst ook op de door u gewenste locatie plaatsvinden. Maak een kennismakingsafspraak via het contactformulier.