Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat je telefoonnummer achter, en ik bel je terug.

Winnen of verliezen, of toch maar voor het leven kiezen?

Mei 2021

Winnen is prachtig. En verliezen? Verliezen is vervelend en leidt vaak tot een verongelijkt gevoel. Bij conflicten tussen mensen ligt het toch wat genuanceerder. Het winnen van de zaak, het gelijk krijgen, gaat meestal ook gepaard met verlies, namelijk het verlies van een goede relatie. Zakelijke blijdschap versus menselijke pijn. Iets om over na te denken.  

Verliezers kennen natuurlijk ook pijn. Maar verlies brengt ook reflectie met zich mee. En roept de vraag op of het allemaal niet anders had gekund. Vooral wanneer je de oplossing van je conflict in de handen van een rechter hebt gelegd, dringt zich verlies aan autonomie op. Was deze uitkomst nu nodig? Je had misschien anders verwacht, maar werd onvoldoende bij de oplossing betrokken. En tot slot moet je het vonnis van de rechter accepteren. “Even if you think you lost everything, you can always lose a little more”. (Dylan)

Kan het ook anders? Ja, want met dialoog is vrijwel ieder conflict op te lossen. Vaak is echter de communicatie tussen partijen te ernstig verstoord om een zinvol dialoog mogelijk te maken. Het inschakelen van een mediator biedt hier in veel gevallen uitkomst. Niet langer zijn dan de in steen gehouwen standpunten bepalend, maar leiden de wederzijdse belangen tot uitkomsten waarin beide partijen zich kunnen vinden. Zogezegd een win-win situatie, waarbij niet zelden de relatie behouden blijft of zelfs verbetert. 

Kennismakingsgesprek