Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat je telefoonnummer achter, en ik bel je terug.

Mediation is echt een vertrouwenskwestie

Mei 2022

Frits Grijpstra (68) richtte een jaar geleden in Lemmer zijn eigen mediatonbureau op: Frits G Mediaton. Tijdens zijn loopbaan in het bedrijfsleven reisde Frits de wereld rond, volgde op latere leeftijd een nautische opleiding en ging aan de slag als havenmeester in Harlingen. Zijn privé en zakelijke ervaringen met de rechterlijke macht leidden hem uiteindelijk naar het mediatonvak: “Mijn levenservaring helpt echt mee.”

Een ‘daalders plakje’, zo kun je de stek waar Frits Grijpstra in Lemmer woont het beste omschrijven. Aan het water bij Het Brekkense Wiel, waar je meteen een gevoel van vakantie ervaart. Een voor de hand liggende keuze, gezien Frits zijn voorliefde voor zeilen. Aan de eettafel vertelt hij hoe hij van Europa tot Afrika vloog voor zijn werk en hoe hij op zijn 68e mediator werd terwijl hij al met pensioen was.

Importeur in Texas
Frits Grijpstra: “Ik ben in de basis opgeleid als accountant. Maar toen ik na mijn studie werk vond in de accountancy, vond ik dat dodelijk saai. Dus stopte ik daarmee en ging ik aan de slag in het bedrijfsleven. Ik kreeg een commerciële functie op de afdeling marketing van een bedrijf in de irrigatietechniek. Later gaf ik leiding aan een kleine dochteronderneming van het bedrijf. Ik was onder andere importeur voor een Amerikaanse fabrikant en zodoende zat ik op mijn 23e al in Texas voor onderhandelingen en stapte ik later over naar de fabrikant daar.”

Frits reisde veel en had allerlei internationale contacten. ‘’Een hele leuke baan”, licht hij toe. “Maar omdat ik een echte zeiler ben, koos ik na mijn internationale loopbaan voor een functie als directeur van een groot jachthavenbedrijf in Lelystad.

Havenmeester in Harlingen
Frits: “Uiteindelijk besloot ik terug naar de schoolbanken te gaan en mijn diploma aan de Enkhuizer Zeevaartschool te halen, inmiddels had ik een Lemster Aak gekocht die ik inzette voor charters. Hiermee zeilde ik in 2009 in New York om daar het 400-jarig bestaan van de stad te vieren. Geweldig! Helaas werd het schip vanwege de coronacrisis minder geboekt, daarom verkocht ik het afgelopen najaar. Inmiddels had ik een baan als havenmeester in Harlingen, maar als ambtenaar moest ik er op mijn 67e uit. Maar ik wilde helemaal nog niet met pensioen! Via een vriend die in de advocatuur werkt kreeg ik toen de tip om mediator te worden.”

Niet meer door één deur
Mediator? Frits vroeg zich af waarom dit nu voor hem passend zou zijn. “Ik kwam tot de conclusie dat ik zowel privé als zakelijk met de rechterlijke macht in aanraking ben geweest en dat dat mij het gevoel gaf dat ik afhankelijk ben van een uitspraak die bindend is. De partij die verliest is verdrietig, maar de partij die wint ook. Vaak kunnen mensen daarna niet meer door één deur.

Op het moment dat het Openbaar Ministerie niet verder gaat met een zaak, bijvoorbeeld bij grensoverschrijdend gedrag waarin duidelijk bewijs ontbreekt, blijven beide partijen treurig achter. Op dát moment kom ik als mediator om de hoek kijken. Het gaat namelijk om de belangen van beide partijen. Ik breng de communicatie vaak weer op gang. Hiervoor stel ik open vragen: ‘Vertel eens, wat brengt jullie hier?’ De antwoorden vat ik daarna samen. Er is altijd een gemeenschappelijk belang en door goed door te vragen en te luisteren laat ik mensen zien dat een oplossing heel belangrijk is. Hun vertrouwen in mij is daarbij essentieel. Mediaton is echt een vertrouwenskwestie.”

Oud zeer wegnemen
Mediaton is dus een serieus alternatief voor de procedure bij de rechter. Ook is het vaak goedkoper en sneller. Frits is als mediator breed inzetbaar, onder andere op het gebied van arbeids- en familierecht. In dit laatste is hij zelfs specialist. “In het familierecht kom ik vaak kwesties tegen op het gebied van erfrecht”, legt hij uit. “Om een voorbeeld te noemen: een broer en een zus hadden ruzie over de erfenis. De zus was een stuk ouder dan de broer en behandelde hem nog steeds als een klein jongetje. Dat voelde natuurlijk niet fijn voor hem. Wat leek op een ruzie over geld ging dus eigenlijk over oud zeer. Toen dit werd erkend  kwam de oplossing. Dat gaf mij zo’n voldoening. Dat is waarom ik zo van dit vak houd.”

Onafhankelijk
Frits benadrukt dat hij een beroepsgeheim heeft en dat alle partijen sowieso geheimhouding hebben. Daarnaast is hij neutraal. “Dit betekent dat ik geen enkel belang heb bij welke uitkomst ook. Ik ben onafhankelijk en heb geen voorkeur voor een partij. Ik trek dus niet de ene partij voor op de andere. En last but not least, ik geef geen oordeel. Het mooie aan mediaton is dat mensen hun autonomie houden en dat ze dus zelf hun zaken regelen. Ik kan een bijdrage leveren aan het oplossen van hun probleem door het inzetten van mijn kennis. Dat ik daarbij de nodige levenservaring heb komt goed van pas. Mochten mensen geïnteresseerd zijn in mijn bemiddeling bij een conflict - of het nu om een echtscheiding of burenruzie gaat - een kennismakingsgesprek is altijd gratis. Samen zoeken we dan naar een vreedzame en duurzame oplossing.”

Kennismakingsgesprek

Tekst: Amanda de Vries. Foto’s: Frits G. Mediation

Plaatsing in GrootFryskeMarren onlangs

Plaatsing in GrootFryskeMarren onlangs