Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat je telefoonnummer achter, en ik bel je terug.

Arbeidsconflict op een positieve manier oplossen met behulp van mediation

Augustus 2023

Op je werk terechtgekomen in een arbeidsconflict? Dat kan veel negatieve gevoelens met zich meebrengen en zorgen voor problemen op de werkvloer. Oplopende spanningen kunnen leiden tot ziekmeldingen, een burn-out of zelfs ontslag. Mediation kan in dit soort situaties een uitkomst bieden. Met behulp van een onpartijdige tussenpersoon kunnen de belangen en struikelpunten van beide partijen in kaart worden gebracht om hier afspraken over te maken en werksfeer weer te verbeteren. 

De voordelen van mediation bij een arbeidsconflict:

Ten opzichte van een juridische procedure biedt mediation belangrijke voordelen:

  • Bij mediation ligt de focus ook op het behoud van een goede relatie met je collega, zodat je na het conflict weer samen door één deur kunt
  • Bij mediation is het doel om elkaars belangen te begrijpen, wat zal helpen voor de werkrelatie
  • Mediation is een vertrouwelijk proces, het proces zal niet openbaar worden gemaakt
  • Mediation is maatwerk en gericht op wat er in jullie situatie tot goede afspraken leidt
  • Het proces van mediation gaat vele malen sneller en is daardoor ook minder duur

 

Voor welke arbeidsconflicten is mediation geschikt?

Arbeidsconflicten kunnen tussen verschillende partijen plaatsvinden. Denk aan een werkgever en werknemer, teammanager en medewerker, maar ook tussen collega’s onderling. Kortom, iedereen binnen een onderneming kan betrokken raken bij een arbeidskwestie. De conflicten kunnen gaan over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag, een uit de hand gelopen meningsverschil of wanneer één van de partijen de afspraken niet nakomt. 

Niet zelden leidt een arbeidsconflict tot ziekteverzuim. Vaak is het dan de bedrijfsarts die arbeidsmediation adviseert om de onderliggende problemen op te lossen. Het is hierbij van belang dat de betrokken partijen bereid én in staat zijn om deel te nemen aan mediation. Met name omdat een flinke dosis inzet essentieel is voor het slagen van de mediation. Niettemin vindt mediation altijd plaats op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid.

 

Hoe werkt arbeidsmediation op een positieve manier?

Mediation omvat doorgaans één of meerdere gesprekken waarin je samen met de mediator en de andere partij naar de kern van het geschil probeert te komen en gezamenlijk naar oplossingen zoekt. Hierbij wordt van je verwacht dat je actief meedenkt over een oplossing, wat vaak resulteert in een op maat gemaakte oplossing die rekening houdt met de belangen van beide partijen. Eigenlijk is het een soort samenwerking. 

Maar een mediator kan niks afdwingen...

Waar een rechterlijke uitspraak iemand tot een actie dwingt, kan een mediator geen oplossing kan afdwingen. Daarom is het uiteindelijke resultaat van de mediation helemaal afhankelijk van de houding en bereidwilligheid van beide partijen. 

Wat als we er toch niet uit komen met mediation?

Als samen naar een oplossing zoeken niet werkt, is er vaak alsnog een gerechtelijke procedure nodig om het conflict op te lossen. Dan kun je beter een arbeidsrechtadvocaat nemen. 

Start op tijd met mediation!

Bij mediation is het van belang dat beide partijen samen naar een oplossing willen toewerken. Is de situatie al dusdanig uit de hand gelopen dat je eigenlijk niet meer voor deze werkgever wilt werken of het conflict niet meer opgelost kan worden? Dan kan ik het proces van ontslag begeleiden en hierbij adviseren voor de juiste stappen. Dit noemen we Exitmediation. 

Exitmediation

In het geval van exitmediation is de mediator slechts een procesbegeleider die de betrokken partijen in beweging probeert te krijgen. De mediator kan daarbij ondersteunen om de gemaakte afspraken vastleggen in een (beëindigings-)overeenkomst.

Samen de mogelijkheden bespreken?

Kies voor een vreedzame echtscheiding en neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul het contactformulier in via onderstaande link, dan neem ik contact met je op. Liever even bellen? Dat kan ook: 06 20499659 

Kennismakingsgesprek

Frits Grijpstra is een Registermediator

De Mediator Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de beroepsorganisatie van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven mogen dit keurmerk dragen en mogen zichzelf Registermediator noemen. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet.